Thursday, 19 March 2015

عطر

عطرها از ترکیب تثبیت کننده‌ها ،اسانس‌ها وترکیبات معطرو حلال‌هاتشکیل می‌شوند تا در جهت خوشبو کردن بدن و یا محیط پیرامون  از آن‌ها استفاده شود. همچنین مواد اولیه و ابتدایی معطر سازنده عطرها از طریق استخراج از منابع گیاهی، حیوانی و یا از روش‌های تولید مصنوعیمواد شیمیایی تهیه می‌گردند.
از طریق حفاری‌های باستان‌شناسیمشخص شده‌است که عطرها در برخی از تمدن‌های اولیه انسانی وجود داشته‌اند. عطرسازی مدرن از اواخر قرن نوزدهم میلادی شکل گرفت.
تفاوت انواع عطرها تنها در میزان غلظت عصاره‌های روغنی معطر در حلال آن، که می‌تواند حاوی اتانول یا ترکیبی از اتانول  و آب باشداست. ماندگاری عطر بهغلظت و طول عمرترکیبات معطر مورد استفاده در آن بستگی دارد .هر چقدر درصد ترکیبات معطر افزایش ‌یابد، ماندگاری و شدت  آن نیز بیشتر می‌شود.
عبارات رایج و معمول در خصوص غلظت عطرها به شرح زیر است:
  • پودر عطر: که شامل ۳۱٪ اسانس عطر در پودر تالک آرایشی بدون وجود الکل می‌باشد.
  • عصاره عطر یا perfume: با غلظتی بین ۱۵-۴۰٪ از مواد معطر ماندگارترین،غلیظ ترین، خالصترین، و در عین حال گرانترین نوع عطر است.
  • اسپریت دو پرفیوم یا ESdPشامل ۱۵-۳۰٪ مواد معطره، یک ترکیب که به ندرت بین عصاره عطر و ادوپرفیوم استفاده می‌شود.
  • ادو پرفیوم یا EDPبا غلظتی در حدود ۱۰-۲۰٪ رایج ترین نوع عطر است که ماندگاری مناسبی دارد و به گرانی عطر هم نیست. این نوع عطر را با عبارت (millésime) نیز نشان می‌دهند.
  • ادو تویلت یا EDTدر حدود ۵-۱۵٪ غلظت داشته که ماندگاری زیادی هم ندارد و بوی ملایمی دارد و جهت تمدید بوی آن باید چندین بار در طول روز از آن استفاده شود.
  • ادکلن که در واقع همان ادو تویلت (Eau de Toilette) است، با غلظتی در حدود ۳-۸٪ از مواد معطر قابل ذکر است که عبارت Original Eau du Cologneیک نام تجاری ثبت شده است.
  • پرفیوم میست با غلظت ۳-۸٪ مواد معطره در حلال غیر الکلی.
  • اسپلش و افترشیو(EdS) با ۱-۳٪ غلظت مواد معطره.
نگهداری عطر
ترکیبات عطرها در صورت عدم نگهداری مناسب به علل زیر می‌توانند کیفیت شان را از دست داده یا کاملا از بین بروند:
  • گرما
  • نور
  • اکسیژن
  • موادآلیخارجی
نگهداری مناسب عطرها به معنی دورنگهداشتن آنها از گرما و نور شدید می‌باشد. یک بطری بازشده در صورتی که درست نگهداری شود تا چندین سال می‌تواند کیفیت بوی خود را ثابت نگهدارد.اما وجود اکسیژن در فضای بالای بطری و همچنین عوامل محیطی در بلند مدت بوی عطر را تغییر خواهند داد.
بهترین شرایط نگهداری عطرها این می باشد که در دمایی بین ۳ تا ۷درجه سیلیسیوس نگهداری شوند و در هنگام عدم مصرف در محفظه‌های تاریک آلومینیومی و یا بسته بندی اصلی خود نگهداری شده اگرچه خارج کردن اکسیژن از فضای بالایی بطری‌ها سخت می‌باشد اما استفاده از پاشنده‌های اسپری نسبت به بطری‌های در باز یا غلطکی کمتر عطر را در معرض اکسیژن قرار می‌دهد. بعلاوه اسپری‌ها عطرهای داخل بطری را از قاطی شدن و برخورد با گردوخاک، خرده ریزه‌ها و پوست که می‌توانند کیفیت عطر را کاهش دهند دور نگه می‌دارد.
تفاوت عطر و ادکلن:

همانطور که مي دانيد عطرها از ترکيبات اسانس مواد خام (گياهان، مشک و …) و آب و الکل تشکيل شده اند.
تفاوت عطر و ادکلن در ميزان اسانس به کار رفته در آب و الکل درون يک عطر مي باشد.
هر قدر ميزان اسانس به کار رفته در عطر بيشتر باشد اين عطر دوام و ماندگاری بالاتری دارد. لفظ عطر يا همان Perfume به عطری گفته می شود که حدود 15 تا 25  درصد اسانس در آن به کار رفته باشد و ادکلن يا همان Eau de cologne به نوعی گفته می شود که حدود 2 تا 5 درصد اسانس در آن به کار رفته و ماندگاری بسيار پايينی دارد.
بهتر است عطر را در نقاط نبض دار بدن استفاده کنيد. نقاطي مانند; مچ دست و پشت گوش و قفسه سينه و گردن و داخل آرنج ها که جريان خون قوی بر پوست گرمتر از ديگر نقاط می باشد .
برای انتخاب بهتری عطر در هنگام خريد، زمان تست کردن اجازه دهيد حداقل عطر مورد نظرتان به مدت 10 دقيقه روی پوست شما باقی بماند چون بوی عطر با بوی طبيعی بدن شما آميخته می گردد ايجاد بوی متفاوتی خواهد کرد. همچنين بيش از 3 عطر را همزمان امتحان نکنيد چون بينی شما ديگر قدرت تشخيص نخواهد داشت.
همانطور که میدانید هر عطری برای هر سن وموقعیتی مناسب نیست.
از عطرهایی مانند بولگاری، اسکادا و ایریا که رایحه سنگینی دارند، ترجیحا در محافل رسمی استفاده کنید. همیشه بهتر است که در مکان‌های رسمی از رایحه‌های تلخ، گرم، شیرین و تند استفاده کنید.
در ساخت عطرهای تلخ معمولا از اسانس‌هایی مانند ریشه درختان و ادویه‌های تند شرقی استفاده می‌کنند. عطرهای شیرین و گرم هم عطرهایی هستند که از بو و طعم شکلات و میوه‌های تابستانی برخوردارند.
از عطرهایی مانند مادام روشاز، گپ، هوگو و آزارو ترجیحا در محافل دوستانه و صمیمی استفاده کنید. همیشه بهتر است که در محافل دوستانه و صمیمی، از عطرهای سرد و ترش استفاده کنید.
عطر سرد به عطری می‌گویند که حس خنکی و تازگی را القا ‌کند. استشمام این عطرها معمولا باعث می‌شود که طعمِ میوه‌هایی مانند خیار و هندوانه را به خاطر بیاوریم.
عطر ترش به عطری می‌گویند که طعم مرکبات را به خاطر بیاورد. عطرهای ترش نیز القاکننده حس طراوت و شادمانی‌اند.
عطرهای سرد و ترش باعث آرامش روحی و رفع خستگی نیز می‌شوند. لابد دیده‌اید که در باشگاه‌های ورزشی، هوای داخل باشگاه را معمولا با رایحه‌های سرد و ترش مطبوع می‌کنند. عطرهایی با طعم گل‌های وحشی می‌توانند حس صمیمیت بیشتری به محیط القا کنند.

همانطور که در بحث رنگ‌ها، از رنگ سال و رنگ فصل برایتان گفتیم؛ در بحث عطرها هم باید از عطر سال و عطر فصل صحبت کنیم. طبیعتا عطرهایی که بهتر است در روزهای گرم و آفتابی استفاده ‌شوند، با عطرهایی که مناسب روزهای سرد زمستان‌اند، یکسان نیستند.
در فصل بهار از عطرهای ملایم استفاده کنید. عطرهای ملایم و بهاری را معمولا از گل‌های بنفشه، تمشک و مگنولیا می‌گیرند.
در روزهای گرم تابستان برای ماندگاری بوی عطر باید به دفعات بیشتری از آن استفاده کنید. با این حساب، بهتر است که در فصل گرم از عطری استفاده کنید که ماندگاری بیشتری داشته باشد.
در فصل گرم، استفاده از رایحه‌های خنک و ترش، تلخ و ‌‌‌سرد، جنگلی و‌ وحشی بسیار خوشایند است. استفاده از رایحه های خنک و ترش در فصل تابستان، سرمای خوشایندی را به شما و اطرافیانتان منتقل می‌کند و درنتیجه از حس ِ‌گرمای محیط می‌کاهد تا به یک حس تعادل دمایی برسید.
اگر پوست‌تان چرب است، خوشحال باشید چون دوام و ماندگاری عطرها بر روی پوست‌های چرب و تیره بیشتر است. اما عطر برای پوست‌های روشن و خشک، در حکم یک مرطوب‌کننده است و دوام زیادی روی این پوست‌ها ندارد.
اگر پوست‌تان چرب است، خوشحال باشید چون دوام و ماندگاری عطرها بر روی پوست‌های چرب و تیره بیشتر است. اما عطر برای پوست‌های روشن و خشک، در حکم یک مرطوب‌کننده است و دوام زیادی روی این پوست‌ها ندارد.
ماندگاری عطرها در هوای سرد بیشتر است. یعنی در پاییز و زمستان با توجه به دمای پایین هوا، الکل موجود در عطر دیرتر تبخیر می‌شود. در فصل‌های سرد سال، بهتر است از رایحه‌های سنگین مانند عطرهای شیرین، تند و تلخ استفاده کنید.
از زمان‌های گذشته، این باور همچنان پابرجاست که عطر و ادکلن را باید به پوست جلوی گردن و یا به مچ دست زد. واقعیت این است که زدن عطر بر روی محل نبض‌ها (مانند: مچ‌دست، مچ پا، پشت زانوها و نبض گردن) باعث متصاعد شدن رایحه عطر شده و کلا خوشایند است اما پزشکان توصیه می‌کنند به گردنتان عطر نزنید چرا که این کار، احتمال بیماری‌های پوستی را در این ناحیه افزایش می‌دهد.

No comments:

Post a Comment